VOEDING VERSUS SPORT

Afslanken en gezonder worden door voeding en sport!

Slanker worden is volgens veel mensen een onmogelijke opdracht, maar laat je nooit ontmoedigen, afslanken is echt niet onoverkomelijk.

De 3 belangrijkste zaken zijn: voeding - sporten - supplementen

VOEDING:

Dat voeding belangrijk is daar zal iedereen het wel eens over zijn, hoe belangrijk dat is zal al veel minder evident zijn om vast te stellen. Maar hou rekening met deze drie pijlers:

Evenwichtig:

Om goed te zijn moet men dagelijks kiezen uit de 7 essentiële voedingsgroepen, enkel dan zal men voldoende voedingsstoffen en energie opnemen. De hoeveelheid die men nodig heeft verschilt van groep tot groep, je hebt bijvoorbeeld minder smeer- en bereidingsvet nodig dan aardappelen en graanproducten.

Gevarieerd:

Zoals hierboven reeds vermeld moet men verschillende voedingsmiddelen tot zich nemen om een evenwichtige maaltijd te bekomen. Je zal begrijpen dat je binnen een groep ook regelmatig moet afwisselen met wat je eet, je kan dan wel voldoende groenten eten maar altijd dezelfde zal ook niet gezond zijn. Verschillende voedingsmiddelen geven verschillende nuttige stoffen, logisch nadenken blijft dus de boodschap bij het eten van de juiste voeding.

Matigen:

Van elke groep voedingsmiddelen heeft men onderzocht hoeveel gezond is, respecteer deze aanwijzingen. Indien je te veel eet van een bepaalde groep voedingsmiddelen zou je wel eens het omgekeerde effect kunnen bekomen, namelijk dat je er ziek van gaat worden. Te grote hoeveelheden van een bepaalt voedingsmiddel zal op korte of lange termijn negatieve effecten hebben op je gezondheid. Te veel is te veel, hou dat in je achterhoofd.

VOEDINGSUPPLEMENTEN :

Hebben voedingsupplementen zoals ze beweren een heilzame werking. Geven ze inderdaad meer vitaliteit en versterken ze je immuunsysteem. Sommige beweren van wel en weer anderen zeggen van niet, wij trachten het voor jou te weten te komen.

Je kan de verkoop van voedingsupplementen allerminst een marginaal verschijnsel noemen. Ze zijn verkrijgbaar in apotheken, grootwarenhuizen, dieetwinkels, internet, …In hoofdzaak kopen vrouwen de meeste supplementen en 1 op 5 volwassenen nemen er dagelijks in. Multivitaminen scoren het best gevolgd door vitaminen, ook supplementen voor kinderen gaan vlot over de toonbank.

We proberen u via deze site de antwoorden te geven op de vragen waar u mee zit.

CONDITIETRAINING:

Opbouwen door middel van sporten:

Conditie opbouwen moet je niet te snel trachten te doen, je moet je lichaam de tijd geven om zich aan te passen na een training. Een goede conditie is beter voor je gezondheid en helpt je om alles makkelijker, sneller en langer uit te voeren. Hierbij een paar basisregels:

Gewenning :

Wanneer je net begint met sporten zal je ondervinden dat je snel moe bent, laat je daardoor niet afschrikken, zelfs de beste sportman/vrouw is ooit begonnen van niets. Je lichaam moet wennen aan de nieuwe inspanningen, ook je spieren gaan de eerste keren stijf zijn maar ook daar moet iedereen door. Je zal merken dat je lichaam na stramheid en herstel telkens beter reageert op je gevraagde inspanningen en dat je beter presteert. Train goed maar overdrijf niet, neem voldoende rust tussen de trainingen in, eet voldoende en gezond. Je zal merken dat je na enkele weken al flink vooruitgang boekt.

Aantal trainingen:

Om vooruitgang te boeken is het raadzaam om minimum tweemaal per week te sporten. Bouw het niet te snel op, geef je lichaam tijd om te wennen en te rusten. Ook de beste sportmensen moeten voldoende rust nemen.

Hoe trainen :

Wanneer je conditie beter wordt zal je lichaam automatisch meer zuurstof transporteren naar je spieren en cellen, het omgekeerde is ook waar. Hoe meer zuurstof je transporteert hoe beter je conditie zal worden. Andere factoren om rekening mee te houden zijn motivatie, aanleg, omgevingsfactoren, faciliteiten, etc…Al deze factoren gaan van invloed zijn op je sportgedrag, maar jij moet je doel bepalen en focussen dan zal niets je kunnen tegenhouden.

VOLHOUDEN  EN OP JE DOEL FOCUSSEN IS DE BOODSCHAP!

Dwangmatig overeten en hoe te stoppen!

Denk eens terug aan de laatste keer dat je veel meer hebt gegeten dan noodzakelijk was. Was het van die taart om een verjaardag te vieren, met Kerst of Nieuwjaar, misschien die keer op restaurant in vakantie, of …Weet je ook nog het gevoel dat je daarna had?

Lees meer »

Geef de voorkeur aan verse voeding!

Je moet voeding tot je nemen dat nog zo dicht als mogelijk bij zijn natuurlijke vorm is. Geef de voorkeur aan verse voeding, laat zakken, dozen en verpakte levensmiddelen links liggen wanneer dat kan. Tracht ook sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals chips, koekjes, kant en klare maaltijden die je ladingen calorieën, suiker, zout en verzadigd vet geven te vermijden.

Lees meer »