Home » Tips & Nieuws » 11 Verrassende redenen waardoor je gewichtstoename kan krijgen!

11 Verrassende redenen waardoor je gewichtstoename kan krijgen!

Gepubliceerd op 4 oktober 2016 om 10:45

Wat is dat toch telkens met die onverwachte gewichtstoename!
Indien je begonnen was met meer te eten of minder te oefenen zou je het nog begrijpen, dan zou je zeker niet verbaasd zijn indien de weegschaal meer gaat aangeven. Maar je doet alles als vanouds, wat kan het probleem dan zijn? Het kan interessant zijn om daar eens dieper op in te gaan.

1) Te weinig slapen:

Slaaptekort kan je twee problemen bezorgen, één ervan is problemen op het werk, het andere is dat je ‘s nachts nog een hapje eet. ’s Nachts nog eten bezorgt je niet alleen een rusteloze nacht, het bezorgt je ook een hoop calorieën die je niet verbrand. Te weinig slaap geeft veranderingen in je hormoonspiegel wat resulteert in verhoogde honger en eetlust. Wees daar voorzichtig mee.

 

2) Cushing syndroom:

Gewichtstoename is een veel voorkomend symptoom van het Cushing syndroom. Het is een aandoening waarbij u veel wordt blootgesteld aan het stresshormoon cortisol, een gevolg daarvan kan zijn gewichtstoename en andere afwijkingen. De gewichtstoename laat zich vooral zien rond het gezicht, nek, rug of taille, men spreekt dan over een vollemaansgezicht. Kenmerkend is dat de huid dun en kwetsbaar is met paarsrode huidstrepen op borst, buik en armen.

 

3) Stress:

Het alledaagse leven kan intens veel van je eisen, je lichaam gaat dan automatisch over in overlevingsmode en maakt het stresshormoon cortisol aan. Het stresshormoon geeft op zijn beurt een toename van eetlust waardoor je calorierijk troost-eten gaat verbruiken? Deze manier van troost zoeken kan een perfecte voedingsbodem zijn voor gewichtstoename.

 

4) Hypothyreoïdie:

Is tekort aan schildklierhormoon waardoor een vertraagde stofwisseling ontstaat. De schildklier is een vlinder-vormige klier in de voorkant van de nek, wanneer deze onvoldoende schildklierhormoon aanmaakt voel je je moe, zwak en koud, en heb je naar alle waarschijnlijkheid last van gewichtstoename. Hypothyreoïdie kan je behandelen met medicijnen om de gewichtstoename te keren, bespreek dit met je arts.

 

5) Antidepressiva:

Een neveneffect van sommige antidepressiva is gewichtstoename. Wanneer u vermoed dat er gewichtstoename is door de antidepressiva praat er dan over met uw dokter maar stop nooit op eigen houtje. Het is ook mogelijk dat men zich door het innemen van de geneesmiddelen beter is gaan voelen en men automatisch meer is gaan eten.  

 

6) Steroïden:

Neem nooit steroïden zonder voorschrift van uw arts, het is niet alleen gevaarlijk maar sommige steroïden zijn ook berucht voor het veroorzaken van gewichtstoename. Zij geven vochtretentie en een verhoogde eetlust, sommige personen ondervinden ook veranderingen in hun lichaam door vetophoping in het gezicht, de buik of de achterkant van de nek.  

 

7) Geneesmiddelen:

Verschillende geneesmiddelen veroorzaken gewichtstoename. Wanneer u bijwerkingen mocht ondervinden bespreek dit dan met uw arts maar breek nooit uw behandeling af zonder deze te raadplegen.

 

8) De anticonceptiepil:

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is niet bewezen dat de anticonceptiepil blijvend gewichtstoename veroorzaakt. Er is wel het vermoeden dat sommige vrouwen door het nemen van de anticonceptiepil meer vocht ophouden (vochtophoping of oudeem).

 

9) Menopauze:

De meeste vrouwen komen een beetje aan tijdens hun menopauze, maar hormonen zijn waarschijnlijk niet de enige oorzaak. Bij het ouder worden vertraagt ook je stofwisseling, ga je automatisch ook minder bewegen en daardoor minder calorieën verbranden.

 

10) Polycysteus-ovariumsyndroom of (PCOS):

PCOS geeft een aantal samenhangende afwijkingen zoals kleine cysten in de eierstokken die gewoonlijk veroorzaakt worden, of gepaard gaan met hormonale afwijkingen. Dit is een hormonaal verschijnsel bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en leidt tot het beïnvloeden van de menstruele cyclus, dit kan op zijn beurt leiden tot extra lichaamsbeharing en acne. Het probleem is dat vrouwen met deze aandoening bestand zijn tegen insuline (hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt), en dat dit kan leiden tot gewichtstoename. 

 

11) Roken:

Wanneer je beslist om te stoppen met roken is dat voor verschillende redenen naar alle waarschijnlijkheid één van je beste beslissingen ooit. Veel mensen komen met het flauw excuus af dat ze niet willen stoppen omdat ze vrezen om gewichtstoename te hebben. Welnu, het is helemaal niet bewezen dat er een reden is om dat te denken, zelfs mensen die terug meer gaan eten omdat ze terug meer smaak hebben komen gemiddeld maar enkel kilo’s aan.  Het hongerig gevoel dat men heeft wanneer men stopt met roken vermindert vanzelf na enkele weken, indien u niet anders kan is het nog altijd mogelijk om nicotinepleisters te overwegen. 

 

Planning:

Het draait allemaal om planning, wanneer u veel gewicht wil verliezen moet u het bekijken op lange termijn. Je zal regelmatig geconfronteerd worden met uitdagingen maar ga deze niet uit de weg en zet steeds door. Tracht je dieet te combineren met oefeningen of sport die je graag doet, ook het lezen van wat experts te vertellen hebben kan je op weg helpen. 

Volhouden en op je doel focussen is de boodschap!!! 

Veel succes, het Dieet-training team.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.