Home » Tips & Nieuws » Geef de voorkeur aan verse voeding!

Geef de voorkeur aan verse voeding!

Gepubliceerd op 8 oktober 2016 om 11:44

Je moet voeding tot je nemen dat nog zo dicht als mogelijk bij zijn natuurlijke vorm is. Geef de voorkeur aan verse voeding, laat zakken, dozen en verpakte levensmiddelen links liggen wanneer dat kan. Tracht ook sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals chips, koekjes, kant en klare maaltijden die je ladingen calorie├źn, suiker, zout en verzadigd vet geven te vermijden.

 

Eet meer volle granen:

Geraffineerde koolhydraten zoals bij wit brood, pasta en rijst verliezen voedingsstoffen tijdens het fabricageproces. Studies tonen aan dat een dieet rijk aan volle granen uw risico op hart en vaatziekten, diabetes 2 en darmkanker kunnen verlagen. Kijk naar de etiketten en zoek hierbij naar de volgende ingrediënten:

Tarwe, bloem bestaande voor de volle 100% uit volle tarwe, volle granen, bulgur, volle rogge, havermout, maïs, vol maïsmeel, volle wilde rijst, bruine rijst, volkoren, gierst, tarwe, de scheutjes van volle granen. Het is mogelijk dat sommige van de hiervoor genoemde granen je niet bekend voorkomen, je bent nooit te oud om te leren, je gezondheid is het kostbaarste wat je hebt.

 

Fruit en groenten:

Deze twee natuurlijke voedingsmiddelen moet je alle dagen eten, je moet er wel over waken dat ze zo vers als mogelijk zijn. Sommige beweren bij hoog en bij laag dat diepgevroren en/of ingeblikt de 2de beste optie is omdat ze bijna evenveel voedingstoffen hebben. Indien je daar af en toe moet voor kiezen let er dan op dat je niet te veel extra zout en suikers mee inneemt. Kies ook zoveel als mogelijk voor hele stukken fruit in de plaats van sappen die minder vezels en suiker hebben. Probeer alle dagen 5-9 porties fruit en groenten te krijgen. Op lange termijn zal het dagelijks eten van fruit en groenten je risico op kanker, hart en vaatziekten aanzienlijk verlagen.

 

Oppassen met zout en toegevoegde suikers!

Natuurlijke voedingsmiddelen hebben van nature weinig zout en suikers, het toevoegen ervan gaat dan ook in tegen het natuurlijke wat niet noodzakelijk is. Lees voedseletiketten om te zien of er zoetstoffen of zout zijn toegevoegd, zelfs in schijnbaar gezonde producten zoals, yoghurt, tomatensaus, bepaalde dranken en dergelijke zijn er meer dan verwacht bepaalde supplementen in verwerkt. Sommigen die hun gebruik van toegevoegde suikers, zout en vetten gaan beperken moeten er zelfs van afkicken. Tracht je voeding een aroma te geven met kruiden en specerijen en hou het zo gezond als mogelijk.

 

Drink meer water:

Drink meer water en kruidenthee en laat die frisdranken en sappen zoveel als mogelijk links liggen. Water zal ook uw honger matigen wanneer je op dieet bent door je een vol gevoel te geven. Het zal je eveneens energie geven en je vermoeidheid afweren. Indien je de gearomatiseerde dranken mist voeg dan wat citrus of munt toe aan je water. Ons lichaam bestaat voor 75% uit water en slechts voor 25% uit vaste stof. Het is belangrijk voor veel levensfuncties en om in leven te blijven. Water kan je omschrijven als een goed en goedkoop medicijn, verschillende ziektes zijn te wijten aan het drinken van te weinig water. Artsen zijn tot de ontdekking gekomen dat een langdurig tekort aan water kan zorgen voor verschillende ziektes, zoals: obesitas, chronische pijn of vermoeidheid, hoofdpijnen, hoge bloeddruk. Veel van deze ziektes kunnen vermeden worden door voldoende water te drinken om giftige stoffen en afval uit het lichaam af te voeren.

 

Beperk alcohol en cafeïne:

Gezonde eters moeten zich ook beperken in het drinken van cafeïne en alcohol, deskundigen adviseren om niet meer dan 400 milligram cafeïne (3 tot 5 kopjes) per dag te drinken. Ook het drinken van alcohol moet men matigen, 1 glas alcohol voor vrouwen en 2 glazen voor mannen per dag. Alcohol kan de kans op verschillende kankers verhogen, in sommige gevallen is het aan te raden om helemaal niets te drinken, zoals bij jongeren onder de 18 jaar, tijdens een zwangerschap, en vrouwen die een groter risico hebben op borstkanker.

 

Biologische voeding:

Biologische boeren maken gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen omdat men vermoed dat biologische producten gezonder zijn om te eten. De keuze is aan iedereen om zelf te bepalen of hij biologisch wil eten, in de meeste gevallen zal het duurder uitvallen maar je kan zoeken of er lokale boeren zijn die biologisch telen. Bij plantaardige producten denken mensen aan biologisch wanneer er minder gebruik is van chemische stoffen of kunstmest en een betere bodemkwaliteit, geen of minder manipulatie. Bij dierlijke producten zoals vers vlees, kaas en melk denkt men dat het gezonder is omdat de dieren een beter leven en minder stress hadden.  Tevens heeft men het toedienen van antibiotica en geneesmiddelen tot een minimum beperkt. 

 

Wees slim met vlees en zuivel:

Vlees, zuivel en eieren die je koopt in de winkel kunnen afkomstig zijn van dieren die behandeld zijn met groeihormonen en antibiotica. Gezonde eters proberen dat te voorkomen door voor biologisch eten te kiezen, deze producten zijn meestal verkrijgbaar op boeren en lokale markten. Dat is ook de ideale plek waar men gewoonlijk iets meer kan vertellen over de herkomst van sommige producten. Met zeevoeding is dit al iets minder eenvoudig daar men deze niet kan etiketteren, daar is het dus altijd opletten geblazen. Indien je eiwitten wil opslaan zonder risico zijn noten, bonen en peulvruchten aangewezen.

Volhouden en op je doel focussen is de boodschap!!! 

Veel succes, het Dieet-Training team.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.