Home » Tips & Nieuws » Dwangmatig overeten en hoe te stoppen!

Dwangmatig overeten en hoe te stoppen!

Gepubliceerd op 10 oktober 2016 om 09:33

Denk eens terug aan de laatste keer dat je veel meer hebt gegeten dan noodzakelijk was. Was het van die taart om een verjaardag te vieren, met Kerst of Nieuwjaar, misschien die keer op restaurant in vakantie, of …Weet je ook nog het gevoel dat je daarna had?

Voelde je je schuldig, geïrriteerd, schaamte, of was het geen schuldgevoel maar enkel buikpijn, zeker weten, iets was er  wel.

 

Af en toe eens te veel eten is niet abnormaal, vanaf dat we geboren worden krijgen we voedsel, worden soms beloond met voedsel, associëren emotie met voedsel, en eten soms gewoon te veel voedsel. We hebben nu eenmaal voedsel nodig, pas wanneer het dwangmatig gaat worden zal het problemen geven.

 

Personen die dwangmatig te veel eten gebruiken voedsel om negatieve emoties te verwerken, als gevolg hiervan zal die negatieve spiraal nog toenemen. Ze vinden zelf dat het uit de hand loopt met altijd aan eten te denken en voelen zich daarna nog schuldiger, beschaamd en depressief. Dit is natuurlijk iets helemaal anders dan wanneer je eens per ongeluk te veel eet, dat zal je daarna normaliter niet in verlegenheid brengen.

 

Sommige mensen die te veel eten hebben een klinische aandoening genaamd “Binge eating disorder” (BED). Binge eating disorder wordt ook eetbuistoornis genoemd, het is een eetstoornis waarbij je last hebt van regelmatig terugkerende eetbuien. Je eet veel en snel zonder dat je echt honger hebt, eten overheerst in feite je leven. Je kan bijna stellen dat mensen met Binge eating disorder de controle helemaal kwijt zijn.

 

Het is mogelijk Binge eating disorder te overwinnen, soms is een doel hebben in je leven al voldoende. De gevolgen van Binge eating disorder kunnen heel gevaarlijk zijn, ze kunnen leiden tot:

Overgewicht

Luchtwegeninfecties

Nieruitval

Blindheid

Suikerziekte

Last van de gewrichten

Darmkrampen en buikpijn

Vochtophoping in de benen

Problemen met je gebit

Chronische vermoeidheid en lusteloosheid.

Invloed op je bloeddruk met als gevolg hart en aderproblemen waaruit kan voortkomen hartstilstand en hersenbeschadiging.

 

Niet iedereen die te veel eet is daarom een Binger, je kan perfect te veel eten door heel de dag door te eten in de plaats van alles in één keer. In de meeste gevallen is dat wanneer ze eenzaam, triestig, of boos zijn, maar wanneer dat voorbij is gaat het normale eetpatroon terug primeren.

 

Wanneer je vermoed dat er een persoon in je omgeving last heeft van Binge eating disorder bespreek het dan met die persoon of raadpleeg zeker een dokter.

Volhouden en op je doel focussen is de boodschap!!! 

Veel succes, het Dieet-Training team.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.