Home » Tips & Nieuws » Allergie van huisstofmijt, huisdierenstof of gras en pollen!

Allergie van huisstofmijt, huisdierenstof of gras en pollen!

Gepubliceerd op 20 november 2016 om 12:19

Allergie├źn zijn een lichamelijke reactie op allergenen zoals huisstofmijt, huisdierenstof, gras en pollen. Wij geven hierbij enkele oorzaken van elke allergie afzonderlijk.

Huisstofmijten:

Huisstofmijten zijn nauwelijks zichtbaar met het blote oog, ze zijn witachtig en amper 0,1 tot 0,6mm groot. Op zich onschadelijk met uitzondering wanneer men er allergisch voor is.

Ze overleven het best op vochtige en donkere plaatsen bij een temperatuur van rond de 25°C en voeden zich met huidschilfers van mensen.

Huisstofmijten komen voor in matrassen, dekbedden, kussens, kleding, tapijt, stoffering en knuffels, ook buitenshuis kan u er aan blootgesteld worden.

Voorkomende klachten zijn:

 • Een verstopte neus en veelvuldig niezen bij het wakker worden
 • Tranende en jeukende ogen
 • Tranende rode ogen als je in een ruimte bent met tapijt en gordijnen
 • Moeite met ademhalen of een piepende ademhaling tijdens de nacht
 • Vermoeidheid
 • Slecht slapen
 • Hoofdpijn
 • Eczeem
 • Astmaklachten (moeite met ademhalen, piepen of hoesten voornamelijk ‘s nachts) 

Van huisstofmijt kan men in tegenstelling tot een allergie van gras en pollen het hele jaar door last hebben. Meestal is het zo dat men vaak klachten heeft bij het opstaan, in een matras kunnen wel tot 1 miljoen huisstofmijten leven. Wanneer men er dan rekening mee houd dat de meeste personen gemiddeld tot 8 uur per dag in bed doorbrengen hoeft men er niet echt een tekening bij te maken. Bij elke beweging in het bed komt al het vuil in de lucht en ademen wij dit in, de meeste klachten treden dan ook op voor de neus, ogen en longen. Was je beddengoed en andere zaken die huisstofmijt kunnen bevatten (vergeet de knuffels van de kinderen niet) regelmatig op een temperatuur van minimum 60 graden.

 

Huisdierenstof:

Huisdierenstof wordt veroorzaakt door een reactie op de huidschilfers van dieren. Indien een persoon allergisch is voor huisdieren en deze is op bezoek bij iemand met huisdieren komen de klachten vrijwel onmiddellijk naar boven, binnen de paar minuten.

Symptomen zijn:

 • Een verstopte neus of een loopneus
 • Veelvuldig niezen
 • Jeuk in de neus en ogen
 • Benauwdheid met piepen (astma aanval)

Binnen enkele uren zal er een allergische ontsteking optreden in het slijmvlies van de neus, het bindvlies van het oog en rond de luchtwegen. Dit heeft als gevolg een verstopte neus, geprikkelde ogen en gevoelige luchtwegen. Meestal gevolgd door futloosheid, hoofdpijn, spierpijn en een gevoel van koorts.

Wanneer iemand een huisdier heeft staat hij continue bloot aan inhalatie van allergenen en zal niet meer in de gaten hebben wat het echte probleem is door chronische klachten.

Wanneer een persoon geen direct contact heeft met dieren is het toch mogelijk dat hij/zij klachten heeft, dit is mogelijk wanneer iemand onrechtstreeks in contact komt met allergenen, bv bij het herstellen of reinigen van kleding, tapijten, of … Volwassenen en kinderen nemen via hun kleding ook schilfers mee van hun huisdieren wat klachten kan veroorzaken bij patiënten. Sommige personen zijn zo gevoelig dat de men bij het in aanraking komen van geringe hoeveelheden al enorme klachten heeft.

 

Gras en pollenallergie, ook wel hooikoorts genoemd:

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen, 1 op de 8 mensen lijdt aan een graspollenallergie.

De verschijnselen zijn:

 • Jeukende, vaak rode ogen,
 • Een jeukende neus dat gepaard gaat met veelvuldig niezen
 • Een loop- of een verstopte neus
 • Een droge, branderige keel, vaak gepaard met kriebelhoest

Hooikoorts kan geen kwaad maar kan als uiterst hinderlijk ervaren worden, bovengenoemde klachten leiden tot concentratieverlies, vermoeidheid en lusteloosheid.

Bij hooikoorts is antibiotica van geen nut, het is niet werkelijk koorts of een snotneus.

Stuifmeel is er in verschillende bloeiperioden, deze worden het “pollenseizoen” genoemd. Berk, Els en Hazelaar bloeien al in januari of februari en de eerste graspollen worden al in mei door de wind verspreid. Sommige grassoorten geven tot in september stuifmeel af, onkruiden bloeien vanaf mei tot november.

De hoeveelheid graspollen is het hoogst op warme dagen met een matige wind.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.